چهارپهلو فولادی چیست؟
12 اردیبهشت 1398 ساعت 15:36چهارپهلو فولادی نوعی پروفیل باز است و همانطور که از نامش برمیآید چهارگوشه دارد، این مقطع فولادی در سایزها و روشهای مختلفی تولید میشود که در صنایع و ساختمان کاربرد فراوانی دارد.
در ساخت چهار پهلو فولادی معمولاً از فولادهای ST44 و ST52 استفاده میشود، همچنین میتوان چهارپهلو با متریال ST37 را بهصورت سفارشی در بازار تهیه کرد.
در انتهای مطلب اشاره کوتاهی هم به انواع چهارپهلوی غیرفولادی که از سایر فلزات درست شدهاند، خواهیم داشت.
انواع چهارپهلو فولادی
چهارپهلوهای فولادی و آهنی انواع و اقسام مختلفی دارند و آنها را میتوان از چند لحاظ تقسیمبندی کرد که هرکدام کاربرد و مصرف خاص خود را در صنعت دارد.
یکی از تقسیمبندیهایی که میتوان برای چهارپهلوها درنظر گرفت روش تولیدشان است. دو روش از مهمترین روشهای تولید آنها، نورد سرد و گرم است که هرکدام خصوصیات خاص خود را دارد.
ازلحاظ نوع متریال مصرفی در تولید چهارپهلوها هم تقسیماتی وجود دارد که به انواع فولادی و سایر فلزات تقسیم می شوند. در این تقسیم بندی ها، هرکدام از موارد ذکر شده خصوصیات متفاوتی دارند و بسته به نوع کاربرد هایشان تولید میشوند.
انواع چهارپهلو از نظر فرآیند ساخت:
همانطور که از نامش برمیآید، در تولید چهارپهلوی نورد گرم، ابتدا شمش خام را تا رسیدن به دمای لازم گرم میکنند و در مرحلهی بعد با رد شدن از میان غلتکهایی که به آنها نورد میگویند، به آن شکل میدهند.
چهارپهلوی تولیدشده از این فرآیند، کیفیت خیلی بالایی ندارد و کاربرد آن در مواردی است که شکل ظاهری اهمیت چندانی ندارد و مسائلی مانند استحکام قطعه بیشتر مدنظر است.
این نوع چهارپهلو در سایزهای۵ * ۵ تا ۳۰۰ * ۳۰۰ میلیمتر تولید میشوند و کاربردهایی نظیر استفاده در ساخت یراقهای فولادی، گلنرده و پیچ و مهره، دارد.
در تولید چهارپهلوها به روش نورد سرد، شمش خام بدون اینکه گرم شود با قرار گرفتن و حرکت در میان غلتکهای نورد، به فرم چهارپهلو با هر سایز و اندازهای که مدنظر باشد درمیآید.
از خصوصیات این نوع چهارپهلو میتوان به کیفیت بالاتر نسبت به چهارپهلوهای تولیدشده به روش نورد گرم اشاره کرد. بهطوریکه از آنها در کاربردهایی که نیاز به کیفیت بالاتری دارد.
سایزهای تولیدی این نوع هم مانند نوع نورد سرد است و معمولاً کاربردهای نسبتاً ظریفتری مانند قالبسازی و تراشکاری دارد.
در تولید این نوع چهارپهلو دقت بالایی خرج میشود بهطوریکه محصول نهایی دارای کمترین میزان تلورانس بوده و از سطحی کاملاً یکنواخت و صیقلی برخوردار است.
چهارپهلوهای تلورانسی در سایزهای ۲*۲ تا ۹۰*۹۰ میلیمتر تولید میشوند و کاربرد آنها در مواردی است که ظرافت و دقت بالایی میطلبد. بهطور مثال در ساخت قفل از این نوع چهارپهلو استفاده میشود.
انواع چهارپهلوها بر اساس متریال فولادی
مهمترین چهارپهلوهای فولادی به چهار دسته تقسیم میشوند که به شرح زیر است:
مهمترین چهارپهلوهای غیرفولادی به شرح زیر است:
- چهارپهلو مس برلیوم
- چهارپهلو فسفر برنز
- چهارپهلو برنج
منبع: تیم تامین محتوای فولاد ۲۴